czwartek, 11 lipca 2013

zupa rybna

Składniki na 4 porcje: 1 kg ryb (mogą to być gatunki mieszane) – użyć można całych ryb albo też wykorzystać same łby duża cebula 4 ząbki czosnku włoszczyzna liść laurowy ziele angielskie dwie łyżki oleju majeranek, tymianek – po szczypcie szczypta przyprawy typu vegeta sól, pieprz natka pietruszki
Z ryb, włoszczyzny i przypraw ugotować na wolnym ogniu esencjonalny rosół. Pod koniec gotowania wrzucić obrane i poszatkowane ząbki czosnku. Po ugotowaniu przecedzić. Obrać mięso z ryby, warzywa zatrzeć na tarce o grubych oczkach i wrzucić do zupy. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju i wrzucić do zupy. Dodać posiekaną natkę pietruszki, po czym całość krótko zagotować. Podawać z grzankami z bułki usmażonymi na maśle

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz