Składniki na 4 porcje:
1 kg ryb (mogą to być gatunki mieszane) – użyć można całych ryb albo też wykorzystać same łby
duża cebula
4 ząbki czosnku
włoszczyzna
liść laurowy
ziele angielskie
dwie łyżki oleju
majeranek, tymianek – po szczypcie
szczypta przyprawy typu vegeta
sól, pieprz
natka pietruszki
Z ryb, włoszczyzny i przypraw ugotować na wolnym ogniu esencjonalny
rosół. Pod koniec gotowania wrzucić obrane i poszatkowane ząbki czosnku.
Po ugotowaniu przecedzić. Obrać mięso z ryby, warzywa zatrzeć na tarce
o grubych oczkach i wrzucić do zupy. Cebulę obrać, pokroić w kostkę,
zeszklić na oleju i wrzucić do zupy. Dodać posiekaną natkę pietruszki,
po czym całość krótko zagotować. Podawać z grzankami z bułki usmażonymi
na maśle
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz