czwartek, 11 lipca 2013

papryka w przecierze pomidorowym

  •  2kg papryki
  • 1 szklanka octu 6%
  • 1.5 szklanki wody
  • 2 słoiczki przecieru pomidorowego
  • 5-6 cebul
  • 6 ziaren ziela ang.
  • 6 ziaren pieprzu czarnego
  • 11 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli
Cebulę posiekać w półpiórka i zasypać 2 łyżkami soli, zostawić aż cebula puści sok( kilka razy przemieszać) Paprykę umyć, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w niewielkie paski. Nastepnie obgotować 2 minuty i odczedzic, wodę wylać. Przygotować zaprawę : ocet, wodę, cukier oraz koncentrat pomidorowy doprowadzic do wrzenia, wrzucic cebule( nie płukać).Pogotowac kilka minut i dodać paprykę - i kolejne 2-3 minuty pogotować razem. Nakładać do wyparzonych słoików. Chwilke pasteryzować ( do 10 min). Papryka ma niesamowity smak, pyszna jako zakąska, dodatek do drugich dań oraz dodoatek do leczo. Gorąco polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz