składniki:
Spód:
150g biszkoptów
130g masła
Wierzch:
1 puszka brzoskwiń
600g mielonego twarogu
300g jogurtu naturalnego
2 łyżki grenadyny (gęsty syrop z owocu granatu, raczej nie powinno być problemu z jego kupieniem)
80ml białego wina musującego + 1 szklanka
80g cukru
5 i 1/2 łyżeczki żelatyny
1 galaretka brzoskwiniowa
1. Biszkopty zmielić lub pokruszyć w dłoniach.
2. Masło roztopić i lekko przestudzić. Dodać do zmielonych biszkoptów i wymieszać.
3. Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko
dno. Przełożyć pokruszone biszkopty z masłem i równomiernie rozłożyć,
docisnąć.
4. Brzoskwinie z puszki osączyć i zachować zalewę.
5. Mikserem ustawionym na najniższych obrotach wymieszać razem ser, jogurt, grenadynę.
6. Do rondelka wlać 80ml wina musującego, 80ml zalewy z puszki i
wsypać cukier. Podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż cukier się
rozpuści, zdjąć z ognia. Zalewę stopniowo dodawać do masy serowej,
mieszając łyżką.
7. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody (ale nie wrzącej,
woda ma być ciepła). Odstawić do ostygnięcia, aż żelatyna zrobi się
letnia. Następnie połączyć ją z paroma łyżkami masy serowej i wlać do
reszty kremu.
8. Krem wstawić do lodówki i co jakiś czas sprawdzać, czy trochę zgęstniał.
9. Tężejący krem przełożyć do tortownicy wyłożonej biszkoptami, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki, aż całkiem zastygnie.
10. Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody i
odstawić, aż przestygnie, zrobi się letnia. Następnie wlać do niej 1
szklankę wina musującego i delikatnie wymieszać.
11. Brzoskwinie pokroić w plastry i poukładać na wierzchu tortu.
12. Tężejącą galaretkę przełożyć na wierzch ciasta i wstawić na parę godzin do lodówki.
13. Przed podaniem delikatnie zdjąć obręcz tortownicy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz