6 łyżek mielonej kawy
½ szklanki cukru
4 łyżeczki żelatyny
kilka kropel aromatu waniliowego
Na krem:
¼ szklanki brązowego cukru
szklanka śmietanki kremówki
¼ łyżeczki cynamonu
Kawą zaparzyć w ekspresie z dwóch szklanek wody. Cukier rozpuścić w ¼
szklanki wrzątku. Żelatynę zalać 1 łyżką wody i odstawić na minutę.
Połączyć kawę z syropem cukrowym, aromatem waniliowym i żelatyną,
mieszając aż żelatyna się rozpuści. Gdy galaretka przestygnie przelać
ją do 6 małych szklaneczek i wstawić na około 6-8 godzin do lodówki
(oczywiście można przyspieszyć ten proces wkładając na chwile do
zamrażalnika), aż stężeje. Śmietanę ubijać, dodać brązowy cukier i
cynamon, ubić na sztywno. Na galaretkę nałożyć śmietanę, udekorować
płatkami czekoladowymi i ziarenkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz