środa, 10 lipca 2013

Galaretka kawowa

6 łyżek mielonej kawy
½ szklanki cukru
4 łyżeczki żelatyny
kilka kropel aromatu waniliowego
Na krem:
¼ szklanki brązowego cukru
szklanka śmietanki kremówki
¼ łyżeczki cynamonu
Kawą zaparzyć w ekspresie z dwóch szklanek wody. Cukier rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Żelatynę zalać 1 łyżką wody i odstawić na minutę. Połączyć kawę z syropem cukrowym, aromatem waniliowym i żelatyną, mieszając aż żelatyna się rozpuści. Gdy galaretka przestygnie przelać ją do 6 małych szklaneczek i wstawić na około 6-8 godzin do lodówki (oczywiście można przyspieszyć ten proces wkładając na chwile do zamrażalnika), aż stężeje. Śmietanę ubijać, dodać brązowy cukier i cynamon, ubić na sztywno. Na galaretkę nałożyć śmietanę, udekorować płatkami czekoladowymi i ziarenkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz