Składniki na około 20 sztuk:
25g masła
5 łyżek śmietanki kremówki
225g dobrej białej czekolady
6 łyżek sezamu
Do przybrania:
100g białej czekolady
25g deserowej czekolady
Sezam wsypać na patelnię i uprażyć na złoty kolor.
Masło i śmietankę podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając.
Doprowadzić do wrzenia i gotować przez minutę, zdjąć z ognia.
Połamać czekoladę i dodać do masy. Cały czas mieszać, aż czekolada się roztopi, wsypać sezam.
Wyłożyć płaską formę papierem do pieczenia. Przełożyć na nią masę,
równomiernie rozprowadzić i schładzać około 2 godzin (najlepiej
sprawdzać co jakiś czas, czy masa już trochę stwardniała, ja czekałam 1
godzinę).
Gdy masa stwardnieje, odrywać ją po kawałku i formować małe kulki. Odstawić je na 30 min w chłodne miejsce.
Do ozdobienia trufli roztopić białą czekoladę. Zanurzać kulki w
czekoladzie i czekać, aż nadmiar spłynie do miski. Odstawić je na
pergamin i roztopić deserową czekoladę. Przełożyć ją do foliowego
woreczka z odciętym rogiem i tworzyć wzorki na czekoladkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz