ciasto:
90g zimnego, posiekanego masła
200g mąki
70g cukru
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
wierzch:
750g umytych, wydrylowanych wiśni
kruszonka:
90g zimnego, posiekanego masła
2 żółtka
100g cukru
150g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
1.Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg.
2. Składniki na ciasto szybko zagnieść i wyłożyć (wylepić) ciastem
tortownicę o średnicy 24cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
przez około 20-25 minut.
3. Składniki na kruszonkę wymieszać i zagnieść, rozcierając pomiędzy palcami, aby powstały grudki.
4. Na podpieczony spód układamy wiśnie, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika jeszcze na około 40-45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz