środa, 10 lipca 2013

ciasto wiśniowe

ciasto: 90g zimnego, posiekanego masła 200g mąki 70g cukru 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia wierzch: 750g umytych, wydrylowanych wiśni kruszonka: 90g zimnego, posiekanego masła 2 żółtka 100g cukru 150g mąki 1/2 łyżeczki cynamonu
1.Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg.
2. Składniki na ciasto szybko zagnieść i wyłożyć (wylepić) ciastem tortownicę o średnicy 24cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20-25 minut.
3. Składniki na kruszonkę wymieszać i zagnieść, rozcierając pomiędzy palcami, aby powstały grudki.
4. Na podpieczony spód układamy wiśnie, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika jeszcze na około 40-45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz