środa, 10 lipca 2013

pieguski 2 wersja z musli



130g miękkiego masła 90g jasnego brązowego cukru 1 łyżka miodu 120g mąki 1 płaska łyżeczka sody szczypta soli 120g płatków owsianych 1 łyżka mleka 60g suszonych drobno pokrojonych moreli 50g suszonych drobno pokrojonych fig 50g drobnych rodzynek 50g poszatkowanych orzechów
1. Do rondelka włożyć masło, cukier i miód. Podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż składniki się roztopią.
2. Do miski przesiać mąkę, dodać sodę, sól, płatki owsiane, wymieszać. Następnie wsypać bakalie, wymieszać.
3. Do mąki wymieszanej z bakaliami wlać roztopione składniki, dodać łyżkę mleka, krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką.
4. Z ciasta w rękach formować spore kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Między ciasteczkami zachować trochę odstępu, delikatnie rosną podczas pieczenia.
5. Ciasteczka piekłam w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka pozostawić przez chwilę na blaszce, żeby stwardniały.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz