środa, 10 lipca 2013

Keks z bakaliami

Ciasto: 500g mąki + 1 łyżka 250g masła 200g cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego 1/4 szklanki mleka 50ml rumu 100g rodzynek 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub smażonej (możemy dodać 50g pomarańczowej i 50g cytrynowej) 200g dowolnych bakalii (dodałam suszoną żurawinę, śliwki, kandyzowaną papaję, daktyle) Dodatkowo: 150g białej czekolady 5 łyżek mleka 100g mieszanki kandyzowanych owoców i skórek (mieszanka keksowa lub inne bakalie)
1. Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką mąki.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
3. Masło utrzeć z cukrem na kremową masę (około 4-5 minut).
4. Następnie do utartego masła dodawać po jednym jajku (obroty miksera zmienić na najniższe), po każdym dodaniu dobrze wymieszać.
5. Do masy dodać aromat, 1/3 mąki i krótko wymieszać. Wlać mleko, krótko wymieszać i znów wsypać 1/3 mąki. Wlać rum, zamieszać i wsypać resztę mąki. 6. Na końcu dodać bakalie, zamieszać i ciasto przełożyć do formy keksowej. Użyłam formy 30x12cm (ciasto mieści się tak na styk), ale zrobiłam taki kołnierz z papieru do pieczenia, jak na zdjęciu powyżej, więc możemy użyć większej formy 35x12cm. Piekłam w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 70 minut. Po wyjęciu ciasto odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte ciasto dobrze by było zawinąć w ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni. Polewa: 7. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną białą czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Jeśli masa zrobi się gęsta, dodać jeszcze mleka i postawić na chwilę na ogień, ciągle mieszając, aż powstanie gładka masa (czekolada w końcu rozpuści się w mleku). Gotową polewą dekorujemy keks i posypujemy kandyzowanymi owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz