Ciasto:
500g mąki + 1 łyżka
250g masła
200g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
1/4 szklanki mleka
50ml rumu
100g rodzynek
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub smażonej (możemy dodać 50g pomarańczowej i 50g cytrynowej)
200g dowolnych bakalii (dodałam suszoną żurawinę, śliwki, kandyzowaną papaję, daktyle)
Dodatkowo:
150g białej czekolady
5 łyżek mleka
100g mieszanki kandyzowanych owoców i skórek (mieszanka keksowa lub inne bakalie)
1. Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką mąki.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
3. Masło utrzeć z cukrem na kremową masę (około 4-5 minut).
4. Następnie do utartego masła dodawać po jednym jajku (obroty
miksera zmienić na najniższe), po każdym dodaniu dobrze wymieszać.
5. Do masy dodać aromat, 1/3 mąki i krótko wymieszać.
Wlać mleko, krótko wymieszać i znów wsypać 1/3 mąki.
Wlać rum, zamieszać i wsypać resztę mąki.
6. Na końcu dodać bakalie, zamieszać i ciasto przełożyć do formy
keksowej. Użyłam formy 30x12cm (ciasto mieści się tak na styk), ale
zrobiłam taki kołnierz z papieru do pieczenia, jak na zdjęciu powyżej,
więc możemy użyć większej formy 35x12cm. Piekłam w temperaturze 170oC
na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 70 minut.
Po wyjęciu ciasto odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte ciasto dobrze by
było zawinąć w ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni.
Polewa:
7. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną białą czekoladę i
mieszać, aż się rozpuści. Jeśli masa zrobi się gęsta, dodać jeszcze
mleka i postawić na chwilę na ogień, ciągle mieszając, aż powstanie
gładka masa (czekolada w końcu rozpuści się w mleku). Gotową polewą
dekorujemy keks i posypujemy kandyzowanymi owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz