czwartek, 11 lipca 2013

Kremowa zupa selerowa

1 duży seler korzeniowy - 3 ziemniaki - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - szklanka mrożonego zielonego groszku - litr bulionu warzywnego - 2 łyżki masła - 4 łyżki kwaśnej śmietany 18% - sól i pieprz - natka pietruszki
Seler i ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek posiekać i smażyć na łyżce masła przez 2-3 minuty aż cebula będzie szklista. Dodać seler i ziemniaki, chwilę smażyć razem cały czas mieszając. Wlać gorący bulion, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 15 minut. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić i zmiksować. Groszek opłukać, zupę ponownie zagotować, dodać groszek. Gotować razem przez 5 minut. Zupę doprawić solą i pieprzem, wymieszać ze śmietaną, zagotować, posypać natką. Podawać z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz