1 duży seler korzeniowy
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- szklanka mrożonego zielonego groszku
- litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Seler i ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę.
Cebulę i czosnek posiekać i smażyć na łyżce masła przez 2-3 minuty aż
cebula będzie szklista. Dodać seler i ziemniaki, chwilę smażyć razem
cały czas mieszając. Wlać gorący bulion, zagotować, zmniejszyć ogień i
gotować pod przykryciem przez 15 minut. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić i
zmiksować.
Groszek opłukać, zupę ponownie zagotować, dodać groszek. Gotować razem
przez 5 minut. Zupę doprawić solą i pieprzem, wymieszać ze śmietaną,
zagotować, posypać natką.
Podawać z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz