środa, 10 lipca 2013

Ciasto jogurtowe z porzeczkami bez pieczenia

100g masła 150g biszkoptów 8 łyżeczek żelatyny 500g czerwonych porzeczek, umytych i obranych 500g jogurtu naturalnego 500g zmielonego twarogu 170g cukru pudru (można dodać więcej, jak wolimy słodsze) 1 opakowanie cukru waniliowego 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% porzeczki do ozdoby
1. Masło roztopić.
2. Biszkopty bardzo drobno pokruszyć lub zmielić w blenderze albo robocie kuchennym.
3. Do pokruszonych biszkoptów dodać masło i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić i docisnąć.
3. Żelatynę rozpuścić w około 1/3 szklanki ciepłej wody.
4. Porzeczki zmiksować i przetrzeć przez sito.
5. Do dużej miski włożyć ser, dodać jogurt, cukier puder, cukier waniliowy, mus porzeczkowy i wymieszać mikserem na średnich obrotach.
6. Do żelatyny dodać 4-5 łyżek masy serowej  i rozmieszać. Całość wlać do pozostałej masy i wymieszać dokładnie mikserem. Odstawić w chłodne miejsce, żeby masa zgęstniała.
7. Gdy masa serowa zacznie tężeć, ubić śmietankę kremówkę i delikatnie wmieszać ją w masę. Następnie krem przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
8. Gdy masa dobrze stężeje, nożem oddzielić ciasto od tortownicy i zdjąć ostrożnie obręcz. Przed podaniem udekorować porzeczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz