100g masła
150g biszkoptów
8 łyżeczek żelatyny
500g czerwonych porzeczek, umytych i obranych
500g jogurtu naturalnego
500g zmielonego twarogu
170g cukru pudru (można dodać więcej, jak wolimy słodsze)
1 opakowanie cukru waniliowego
250g śmietanki kremówki 30% lub 36%
porzeczki do ozdoby
1. Masło roztopić.
2. Biszkopty bardzo drobno pokruszyć lub zmielić w blenderze albo robocie kuchennym.
3. Do pokruszonych biszkoptów dodać masło i dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do
pieczenia, równomiernie rozprowadzić i docisnąć.
3. Żelatynę rozpuścić w około 1/3 szklanki ciepłej wody.
4. Porzeczki zmiksować i przetrzeć przez sito.
5. Do dużej miski włożyć ser, dodać jogurt, cukier puder, cukier
waniliowy, mus porzeczkowy i wymieszać mikserem na średnich obrotach.
6. Do żelatyny dodać 4-5 łyżek masy serowej i rozmieszać. Całość
wlać do pozostałej masy i wymieszać dokładnie mikserem. Odstawić w
chłodne miejsce, żeby masa zgęstniała.
7. Gdy masa serowa zacznie tężeć, ubić śmietankę kremówkę i
delikatnie wmieszać ją w masę. Następnie krem przełożyć do
przygotowanej tortownicy i wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka
godzin.
8. Gdy masa dobrze stężeje, nożem oddzielić ciasto od tortownicy i
zdjąć ostrożnie obręcz. Przed podaniem udekorować porzeczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz