czwartek, 11 lipca 2013

sałatka z kapusty do sloików

Składniki (ok. 11 słoików litrowych): - 4 kg ogórków ze skórką, pokrojonych w plastry, - 1 spora główka kapusty poszatkowana, - 1 kg cebuli pokrojonej w piórka, - 1 kg papryki pokrojonej w piórka, - 6 ząbków czosnku drobno posiekanego, - 7 marchewek startych na tartce, - 3 łyżki soli   Zalewa: - 9 szklanek wody, - 3 szklanki octu 10%, - 6 szklanek cukru, - 6 łyżeczek słodkiej papryki, - 6 łyżeczek curry, - 3 łyżki soli,
Wykonanie. Wszystkie pokrojone warzywa posypać solą i dokładnie wymieszać. Odstawić na 2-3 godziny. Powstały sok odlać. Składniki na zalewę wlać do garnka i zagotować. Warzywa poukładać w słoikach, można dodać do nich ziele angielskie, liść laurowy oraz gorczycę. Zalać wrzącą zalewa, zakręcić i pasteryzować ok. 20 minut w temperaturze 100 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz