Wykonanie. Wszystkie pokrojone warzywa posypać solą i
dokładnie wymieszać. Odstawić na 2-3 godziny. Powstały sok odlać.
Składniki na zalewę wlać do garnka i zagotować. Warzywa poukładać w
słoikach, można dodać do nich ziele angielskie, liść laurowy oraz
gorczycę. Zalać wrzącą zalewa, zakręcić i pasteryzować ok. 20 minut w
temperaturze 100 stopni.
czwartek, 11 lipca 2013
sałatka z kapusty do sloików
Składniki (ok. 11 słoików litrowych):
- 4 kg ogórków ze skórką, pokrojonych w plastry,
- 1 spora główka kapusty poszatkowana,
- 1 kg cebuli pokrojonej w piórka,
- 1 kg papryki pokrojonej w piórka,
- 6 ząbków czosnku drobno posiekanego,
- 7 marchewek startych na tartce,
- 3 łyżki soli
Zalewa:
- 9 szklanek wody,
- 3 szklanki octu 10%,
- 6 szklanek cukru,
- 6 łyżeczek słodkiej papryki,
- 6 łyżeczek curry,
- 3 łyżki soli,
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz