składniki:
700g rabarbaru
1 pomarańcza
50g jasnego brązowego cukru
1 łyżka mąki
parę umytych, obranych truskawek (wystarczą dwie)
kruszonka:
100g zimnego masła
180g mąki
50g płatków owsianych
100g jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Kruszonka:
1. Mąkę wymieszać z płatkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać
posiekane masło i rozcierać je palcami, aż powstanie kruszonka.
Odstawić.
2. Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki.
3. Z połówki pomarańczy wycisnąć sok i wymieszać go z rabarbarem.
4. Truskawki pokroić.
5. Drugą połówkę pomarańczy obrać ze skórki i drobno pokroić.
Następnie dodać ją do rabarbaru wraz z truskawkami, cukrem i mąką,
wymieszać. Masę przełożyć do żaroodpornego naczynia o wymiarach 28x23cm
i równomiernie posypać kruszonką.
6. Piec w temperaturze 180oC przez około 40 minut, aż kruszonka ładnie
się przyrumieni. Świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz