środa, 10 lipca 2013

pomarańczowa kruszonka z rabarbarem

składniki: 700g rabarbaru 1 pomarańcza 50g jasnego brązowego cukru 1 łyżka mąki parę umytych, obranych truskawek (wystarczą dwie) kruszonka: 100g zimnego masła 180g mąki 50g płatków owsianych 100g jasnego brązowego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego
Kruszonka: 1. Mąkę wymieszać z płatkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać posiekane masło i rozcierać je palcami, aż powstanie kruszonka. Odstawić.
2. Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki.
3. Z połówki pomarańczy wycisnąć sok i wymieszać go z rabarbarem.
4. Truskawki pokroić.
5. Drugą połówkę pomarańczy obrać ze skórki i drobno pokroić. Następnie dodać ją do rabarbaru wraz z truskawkami, cukrem i mąką, wymieszać. Masę przełożyć do żaroodpornego naczynia o wymiarach 28x23cm i równomiernie posypać kruszonką.
6. Piec w temperaturze 180oC przez około 40 minut, aż kruszonka ładnie się przyrumieni. Świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz