Składniki:
1kg gruszek + 2 gruszki
4 goździki
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżeczka cynamonu
starta skóra z połówki cytryny
4 łyżeczki żelatyny
cukier do smaku
150g herbatników
4 łyżki masła
aromat waniliowy
dekoracja:
200ml śmietany kremówki
1 fix do śmietany
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 gruszka
wiórki czekoladowe
Gruszki umyć, 1kg owoców obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałki.
Zagotować 1 szklankę wody z goździkami, imbirem, cynamonem, skórką
cytrynową i jeśli ktoś chce, z cukrem. Dodać gruszki i gotować 10
minut.
Żelatynę zalać odrobiną ciepłej wody i rozpuścić.
Wyjąć z gotujących się owoców goździki i zmiksować kompot gruszkowy na mus. Dodać żelatyną i mieszać, aż się rozpuści.
Ciastka pokruszyć, dodać masło, parę kropli aromatu waniliowego i
wyrobić masę. Wylepić nią dno tortownicy o średnicy 22cm, wstawić do
lodówki.
Gdy puree gruszkowe przestygnie, 2 gruszki umyć, obrać, wykroić
gniazda nasienne i drobno pokroić, wsypać do masy gruszkowej,
wymieszać. Przelać mus do tortownicy wyłożonej herbatnikami i wstawić
do lodówki, aż stężeje.
Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem waniliowym i fixem. Przed podaniem
torcik udekorować pokrojoną gruszką i bitą śmietaną, posypać wiórkami
czekoladowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz