środa, 10 lipca 2013

Torcik z gruszkami bez pieczenia

Składniki: 1kg gruszek + 2 gruszki 4 goździki 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1 łyżeczka cynamonu starta skóra z połówki cytryny 4 łyżeczki żelatyny cukier do smaku 150g herbatników 4 łyżki masła aromat waniliowy dekoracja: 200ml śmietany kremówki 1 fix do śmietany 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 gruszka wiórki czekoladowe
Gruszki umyć, 1kg owoców obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałki.
Zagotować 1 szklankę wody z goździkami, imbirem, cynamonem, skórką cytrynową i jeśli ktoś chce, z cukrem. Dodać gruszki i gotować 10 minut.
Żelatynę zalać odrobiną ciepłej wody i rozpuścić.
Wyjąć z gotujących się owoców goździki i zmiksować kompot gruszkowy na mus. Dodać żelatyną i mieszać, aż się rozpuści.
Ciastka pokruszyć, dodać masło, parę kropli aromatu waniliowego i wyrobić masę. Wylepić nią dno tortownicy o średnicy 22cm, wstawić do lodówki.
Gdy puree gruszkowe przestygnie, 2 gruszki umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i drobno pokroić, wsypać do masy gruszkowej, wymieszać. Przelać mus do tortownicy wyłożonej herbatnikami i wstawić do lodówki, aż stężeje.
Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem waniliowym i fixem. Przed podaniem torcik udekorować pokrojoną gruszką i bitą śmietaną, posypać wiórkami czekoladowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz