Składniki:
100g mąki
100g zimnego masła
100g zmielonych migdałów
70g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżka mąki ziemniaczanej
70g cukru pudru
500g malin
700g brzoskwiń
Dodatkowo:
lody
1. Wymieszać razem mąkę, migdały, cukier, cukier waniliowy i sól.
Dodać posiekane masło i rozcierać łyżką lub palcami, aż utworzą się
grudki (kruszonka), wstawić do lodówki.
2. Brzoskwinie obrać i pokroić na kawałeczki.
3. Wymieszać razem cukier puder, mąkę ziemniaczaną i goździki, dodać
brzoskwinie i wymieszać. Następnie przełożyć je do naczynia
żaroodpornego (piekłam w okrągłej formie ceramicznej o średnicy 24cm).
Na wierzchu poukładać maliny i posypać kruszonką wyjętą z lodówki.
4. Piekłam w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół na najniższym
poziomie piekarnika przez 35 minut. Najlepiej podawać kruszonkę jeszcze
ciepłą z lodami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz