środa, 10 lipca 2013

Kruszonka z malinami i brzoskwiniami

Składniki: 100g mąki 100g zimnego masła 100g zmielonych migdałów 70g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1 łyżka mąki ziemniaczanej 70g cukru pudru 500g malin 700g brzoskwiń Dodatkowo: lody
1. Wymieszać razem mąkę, migdały, cukier, cukier waniliowy i sól. Dodać posiekane masło i rozcierać łyżką lub palcami, aż utworzą się grudki (kruszonka), wstawić do lodówki.
2. Brzoskwinie obrać i pokroić na kawałeczki.
3. Wymieszać razem cukier puder, mąkę ziemniaczaną i goździki, dodać brzoskwinie i wymieszać. Następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego (piekłam w okrągłej formie ceramicznej o średnicy 24cm). Na wierzchu poukładać maliny i posypać kruszonką wyjętą z lodówki.
4. Piekłam w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 35 minut. Najlepiej podawać kruszonkę jeszcze ciepłą z lodami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz