czwartek, 11 lipca 2013

ciasto marchewkowe

4 jajka
1 i 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
3/4 szklanki oleju
2 szklanki startej marchewki (ok 3-4 dużych marchwi)
ulubione dodatki: migdały, orzechy, rodzynki, suszone śliwki
Jajka dokładnie ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, cynamonem i przyprawą do piernika. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy olej i marchewkę startą na małych oczkach tarki lub zmieloną w blenderze. Mieszamy ponownie drewnianą łyżką i dodajemy dodatki. Śliwki i duże rodzynki najlepiej pokroić na mniejsze kawałki. Mieszamy i tak przygotowaną masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
Pieczemy w nagrzanym do 180 C przez ok 60 – 80 minut do tzw. suchego patyczka. Piekę na opcji piekarnika grzałka góra i dół i jeśli ciasto w środku jest płynne, a góra za mocno się przypieka, przykrywam ją papierem do pieczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz