środa, 10 lipca 2013

cafe la bamba

Składniki na 4 szklanki:
4 duże filiżanki ostudzonej mocnej kawy
80ml likieru jajecznego (można więcej, według uznania )
200ml soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego (nie używać soku z kartonu)
8 łyżeczek cukru trzcinowego (według uznania, ja w ogóle nie dodaję cukru)
plasterki pomarańczy
listki melisy lub mięty
Składniki powinny być dobrze schłodzone. Do kawy wlać likier jajeczny, dopełnić sokiem pomarańczowym i dosłodzić do smaku cukrem trzcinowym (z sokiem pomarańczowym trzeba uważać, aby nie dodać za dużo, ponieważ wtedy będzie za kwaśne). Rozlać do 4 szklanek i każdą udekorować plasterkiem pomarańczy i listkiem melisy, można dodać parę kostek lodu. Od razu podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz