75 dag papryki
po 50 dag cebuli i pomidorów
po 25 dag parówek i kiełbasy
2 łyżki oleju lub łyżka smalcu
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
ostra sproszkowana papryka
sól
Z
umytej papryki wyjąć gniazda nasienne, a strąki po kroić w paski.
Pomidory sparzyć, włożyć na moment do zimnej wody i obrać ze skórki. Z
parówek zdjąć osłonki. Cebulę, parówki i kiełbasę pokroić w talarki. W
płaskim rondlu lub na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć najpierw
cebulę, następnie kiełbasę i parówki, potem paprykę. Na koniec włożyć
pokrojone w ćwiartki pomidory i dusić leczo na średnim ogniu 10-15 min.
Tuż przed zdjęciem z ognia doprawić przeciśniętym przez praskę
czosnkiem, solą i sproszkowaną papryką. Gotową potrawę posypać natką
pietruszki. Podawać na gorąco z ryżem, drobnymi kluseczkami lub
pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz