środa, 10 lipca 2013

Cobbler z brzoskwiniami



Składniki: Nadzienie: 6 brzoskwiń 2 łyżki soku z cytryny 180g cukru szczypta cynamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli Ciasto: 260g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 8 łyżek zimnego masła 180ml śmietany
Ciasto: 1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier.
2. Masło posiekać, dodać do mąki i rozcierać palcami na kruszonkę. Dodać śmietanę i wymieszać porządnie (najlepiej widelcem).
Nadzienie: 3. Brzoskwinie obrać i pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny.
4. Wymieszać razem cukier, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Dodać do owoców, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego (użyłam miski ceramicznej o średnicy 25cm). Na wierzchu poukładać kawałki ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg. Piec przez około 45-50 minut, aż ładnie się przyrumieni (w czasie pieczenia sok z owoców może trochę pryskać dlatego dobrze jest zabezpieczyć spód piekarnika, wsuwając pod naczynie blachę). Można podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem bitej śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz