• 5 łyżek suchej
fasoli Piękny Jaś
• 2 listki laurowe
• 1 ząbek czosnku
• 3 średnie
buraczki
• 3 podudzia z
kurczaka
•
włoszczyzna (1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałek pora i białej kapusty)
• 1/2
cebuli
• 2
ziemniaki
• 3 łyżki posiekanej
natki pietruszki
• 2 łyżki przecieru pomidorowego
• 2 łyżki soku z cytryny
• 1/2 szklanki śmietany 18%
• 1 łyżka mąki
• sól, pieprz
- Fasolę opłukać, zalać 1 szklanką wody, posolić i zagotować.
Odstawić z ognia, przykryć i zostawić na 2 godziny. Ugotować do
miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem obranego czosnku i listków
laurowych. W razie konieczności dolać wody.
- Buraczki umyć, osuszyć, każdy zawinąć w folię aluminiową,
ułożyć na blasze do pieczenia i piec do miękkości w piekarniku
nagrzanym do 200 stopni, przez około 1 godzinę. Obrać i zetrzeć na
dużych oczkach tarki.
- Kurczaka umyć, włożyć do dużego garnka i zapełnić go wodą do 3/4 objętości. Posolić i gotować przez 2 godziny na małym ogniu.
- Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, obraną
pietruszkę, pokrojonego w paseczki pora oraz kapustę. Następnie dodać
posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę
ziemniaki. Zagotować i dodać fasolkę wraz z wywarem, a po 5 minutach
starte buraczki, natkę pietruszki oraz przecier pomidorowy. Jeszcze raz
zagotować, zdjąć z ognia i wlać sok z cytryny (zatrzyma kolor zupy).
Starać się jak najmniej zupę podgrzewać po dodaniu buraczków, gdyż
spowoduje to utratę jej intensywnego koloru i przechodzenie z bordowego w
czerwono - pomarańczowy.
- Do zupy wlać śmietanę wymieszaną z mąką i rozprowadzoną z
kilkoma łyżkami zupy. Doprawić solą oraz pieprzem. Po dodaniu śmietany,
zupy już nie zagotowywać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz