składniki:
800g rabarbaru, obranego i pociętego na małe kawałki
200g truskawek
80g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
kruszonka:
60g cukru
120g mąki
100g mielonych migdałów
100g masła
50g płatków owsianych błyskawicznych
1. Zagotować około 2 szklanek wody, dodać rabarbar i znów
doprowadzić do wrzenia, trzymać na ogniu przez 2 minuty. Następnie
bardzo dokładnie osączyć (pozostawić rabarbar na parę minut na sitku).
2. Składniki na kruszonkę połączyć i rozcierać palcami, aż powstaną okruchy.
3. Truskawki pokroić na kawałeczki i wymieszać z rabarbarem, dodać
cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Przełożyć mieszankę do
żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem (o pojemności około 1,5
litra). Wierzch posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do
160oC na funkcji termoobieg i piec przez około 30 minut, aż kruszonka
ładnie się przyrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz