środa, 10 lipca 2013

Crumble z rabarbarem i truskawkami

składniki: 800g rabarbaru, obranego i pociętego na małe kawałki 200g truskawek 80g cukru 1 łyżka cukru waniliowego kruszonka: 60g cukru 120g mąki 100g mielonych migdałów 100g masła 50g płatków owsianych błyskawicznych
1. Zagotować około 2 szklanek wody, dodać rabarbar i znów doprowadzić do wrzenia, trzymać na ogniu przez 2 minuty. Następnie bardzo dokładnie osączyć (pozostawić rabarbar na parę minut na sitku).
2. Składniki na kruszonkę połączyć i rozcierać palcami, aż powstaną okruchy.
3. Truskawki pokroić na kawałeczki i wymieszać z rabarbarem, dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Przełożyć mieszankę do żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem (o pojemności około 1,5 litra). Wierzch posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg i piec przez około 30 minut, aż kruszonka ładnie się przyrumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz