- 3 litry wody
- około 1 kg mięsa wieprzowego lub wołowego ( ja użyłam schabu)
- papryka ( 1 żółta , 2 czerwone, 1 zielone)
- 1 kg cebuli ( dałam 3 duże cebule)
- 1 kg ziemniaków ( dałam nieco mniej)
- papryczka chilli
- 1 mały słoik koncentratu pomidorowego
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 -2 kostki rosołowe
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 por
- 2 puszki pomidorów w całości ( ja daje pomidory ze słoika bez skór, domowej roboty)
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
- papryka w proszku ostra
- sól, pieprz, cukier, jarzynka
- garść szczypiorku
- garść zielonej pietruszki
Lane kluseczki: (jak ktoś nie lubi może z nich zrezygnować)
- 2 jajka
- kilka łyżek mąki
Wykonanie:
Mięso oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę , podsmażamy na patelni a
następnie wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy. Zbieramy szum.
Gdy woda z mięsem się wyszumuje, wrzucamy kostki rosołowe, listek
laurowy , ziele angielskie, marchewkę i pietruszkę pokrojoną w
plasterki, pora pokrojonego w prążki oraz podsmażoną cebulę .
Całość podgotowujemy.
Ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka.
Po ok. 10 minutach, wrzucamy do garnka pokrojoną w kostkę paprykę i dalej gotujemy.
Gdy warzywa są już miekkie ,dodajemy pomidory z puszki pokrojone w kostkę i pozostałą zalewę pomidorową.
Następnie paprykę chilli pokrojoną w kosteczkę, posiekany drobno czosnek, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy .
Całość gotujemy jeszcze około 10 minut i zupa jest gotowa.
Na koniec dodajemy szczypior i natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz