czwartek, 11 lipca 2013

grzybki marynowane

np. na 1,5 kg grzybów, 1 łyżka soli, 1 litr wody do obgotowania grzybów i 1 cebula ZALEWA : 3 szklanki wody, 1 szklanka octu 10%, 3 łyżeczki cukru, 1,5 łyzeczki soli, kilka ziaren pieprzu, kilka ziarenek ziela angielskie, kilka liści laurowych, ceula pokrojona w krązki. Przepis Grzyby oczyścić dokładnie i wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cebuli, gotować, aż grzyby będą miękkie (maślaki oko. 10 min, podgrzybki i borowiki około 30 min) wyjąć z wody odsączyć. Grzyby włożyć do słoików i ostudzić. ocet rozcieńczyc 3 szklankami wody, dodać cebulę, sól, cukier i przyprawy. Gotowac około 15 min. Zagotowaną zalewą zalać grzyby z listkiem, zielem i pieprzem, tak aby je zakryć. Słoiki zakręcamy i dla pewności odwracamy do góry nogami, żeby sprawdzic czy nie ciekną. Można pasteryzować około 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz