czwartek, 11 lipca 2013
grzybki marynowane
np. na 1,5 kg grzybów, 1 łyżka soli, 1 litr wody do obgotowania grzybów i
1 cebula
ZALEWA :
3 szklanki wody,
1 szklanka octu 10%,
3 łyżeczki cukru,
1,5 łyzeczki soli,
kilka ziaren pieprzu,
kilka ziarenek ziela angielskie,
kilka liści laurowych,
ceula pokrojona w krązki.
Przepis
Grzyby oczyścić dokładnie i wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli i
cebuli, gotować, aż grzyby będą miękkie (maślaki oko. 10 min, podgrzybki
i borowiki około 30 min) wyjąć z wody odsączyć.
Grzyby włożyć do słoików i ostudzić. ocet rozcieńczyc 3 szklankami
wody, dodać cebulę, sól, cukier i przyprawy. Gotowac około 15 min.
Zagotowaną zalewą zalać grzyby z listkiem, zielem i pieprzem, tak aby je
zakryć.
Słoiki zakręcamy i dla pewności odwracamy do góry nogami, żeby sprawdzic
czy nie ciekną.
Można pasteryzować około 20 min.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz