4 żółtka
75g cukru
100ml likieru amaretto, możemy zastąpić go koniakiem lub brandy (ja użyłam brandy)
500g serka mascarpone
200ml zimnej, mocnej kawy
220-250g biszkoptów
2 łyżki kakao
1.Żółtka ubić, stopniowo dodając cukier. Miksować tak długo, aż
cukier się rozpuści i będzie pulchna, prawie biała masa. Dodać 40ml
alkoholu i ciągle mieszając, dodawać partiami ser mascarpone. Masę
wymieszać dokładnie na jednolity krem.
2. Do zimnej kawy dodać pozostały alkohol (60ml). Połowę biszkoptów
maczać w kawie i układać je na kwadratowej blaszce 21cm lub w
niewielkich pucharkach.
Gdy będą ułożone, możemy je jeszcze skropić alkoholem wymieszanym z kawą
(biszkopty po chwili wchłoną płyn). Na tak przygotowany spód wyłożyć
połowę masy serowej i na to znów resztę namoczonych biszkoptów (gdy będą
ułożone, możemy je jeszcze skropić kawą i poczekać chwilę, aż
wsiąknie w biszkopty). Wyłożyć pozostały ser, posypać kakao i odstawić w
zimne miejsce na parę godzin, najlepiej na noc
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz