środa, 10 lipca 2013

Czekoladowy blok z preparowanym ryżem i orzechami

280g czekolady deserowej 180g masła 2-4 łyżek brandy (możemy zastąpić rumem, likierem pomarańczowym lub wiśniowym) 170g pokruszonych herbatników 30g preparowanego ryżu, podpieczonego na suchej patelni (podpiekamy krótko, mieszając, żeby się nie przypalił) 70g posiekanych orzechów włoskich 100g posiekanych wiśni kandyzowanych 150g białej czekolady lub białej polewy czekoladowej
1. Masło z czekoladą deserową roztopić w rondelku umieszczonym nad garnkiem z gotującą się wodą, mieszać aż powstanie gładka masa.
2. Do roztopionych składników dodać alkohol, wymieszać. Wsypać pokruszone herbatniki, ryż, orzechy, wiśnie i wymieszać.
3. Blaszkę o wymiarach 23x23cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę i wyrównać wierzch, odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.
4. Białą czekoladę lub polewę roztopić na parze i polać nią blok, równomiernie rozprowadzić i odstawić aż polewa stwardnieje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz