280g czekolady deserowej
180g masła
2-4 łyżek brandy (możemy zastąpić rumem, likierem pomarańczowym lub wiśniowym)
170g pokruszonych herbatników
30g preparowanego ryżu, podpieczonego na suchej patelni (podpiekamy krótko, mieszając, żeby się nie przypalił)
70g posiekanych orzechów włoskich
100g posiekanych wiśni kandyzowanych
150g białej czekolady lub białej polewy czekoladowej
1. Masło z czekoladą deserową roztopić w rondelku umieszczonym
nad garnkiem z gotującą się wodą, mieszać aż powstanie gładka masa.
2. Do roztopionych składników dodać alkohol, wymieszać. Wsypać pokruszone herbatniki, ryż, orzechy, wiśnie i wymieszać.
3. Blaszkę o wymiarach 23x23cm wyłożyć papierem do pieczenia,
przełożyć masę i wyrównać wierzch, odstawić w chłodne miejsce do
zastygnięcia.
4. Białą czekoladę lub polewę roztopić na parze i polać nią blok, równomiernie rozprowadzić i odstawić aż polewa stwardnieje
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz