środa, 10 lipca 2013

ciasto truskawkowe 2



1,5 szklanki mąki + 1 łyżka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1,5 łyżeczki cynamonu 2/3 szklanki cukru (użyłam jasnego brązowego cukru) 1 jajko 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki maślanki 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 1 szklanka drobno pokrojonych truskawek 2 garści dowolnych orzechów 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem.
2.  W drugiej misce wymieszać razem jajko, cukier, olej, maślankę i aromat.
3. Pokrojone truskawki oprószyć 1 łyżką mąki.
4. Mokre składniki dodać do suchych i bardzo krótko wymieszać. Dodać truskawki i delikatnie wymieszać.
5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i posypać orzechami, lekko je dociskając. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 55-60 minut. Podawać dobrze przestygnięte, pokrojone na grube plastry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz