środa, 10 lipca 2013

ciasto cytrynowe



Ciasto: 280g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody szczypta soli 220g miękkiego masła 180g cukru 4 jajka skórka otarta z 2 cytryn sok wyciśnięty z 1 cytryny
Lukier: 1/3-1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny
Ciasto: 1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
2. Masło utrzeć z cukrem (około 4-5 minut). Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki dobrze się połączą.
3. Dodać mąkę, skórkę z cytryny i krótko, dokładnie wymieszać.
4. Na końcu wlać sok z cytryny i też krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut.
Lukier: 5. Do cukru pudru dodać gorącą wodą i sok z cytryny, zmiksować. Ostygnięto ciasto posmarować lukrem. Najpierw możemy rozsmarować pierwszą warstwę lukru, odczekać 15 minut i następnie posmarować jeszcze raz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz