500g umytych, obranych truskawek
200g miękkiego masła
160g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
4 jajka
½ łyżeczki aromatu śmietankowego
200g mąki pszennej tortowej
40g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 garście migdałów w słupkach lub płatków migdałowych, możemy również użyć poszatkowanych migdałów
1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Masło ucierać przez 30 sekund, następnie wsypać cukier, cukier
waniliowy, sól i ucierać jeszcze przez około 3 minuty. Dodać aromat
wymieszać.
3. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu
jajka miksować na najniższych obrotach miksera przez około 40 sekund,
aż składniki się połączą. Z trzecim jajkiem wsypać dwie łyżki mąki (z
mąki, którą mamy już przesianą), wymieszać i dodać ostatnie jajko.
Gdyby masa się zważyła proszę dodać dodatkowo kopiastą łyżkę mąki
ziemniaczanej i wymieszać.
4. Do masy wsypać mąkę i krótko, dokładnie wymieszać.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem
do pieczenia (tylko dno) lub posmarowanej masłem i posypanej mąką.
Wierzch wyrównać i pokładać truskawki (duże truskawki można
przepołowić), posypać migdałami i wstawić do piekarnika nagrzanego do
180oC na funkcji góra-dół (piekłam na najniższym poziomie w
piekarniku). Piec przez około 55-60 minut. Przed podaniem ciasto możemy
posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz