czwartek, 11 lipca 2013

ciasto z rabarbarem i kruszonką

Nadzienie: 300g rabarbaru 50g cukru 2 łyżki mąki
Ciasto: 6 łyżek śmietany 1 jajko 1 żółtko 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 100g mąki + 1,5 łyżki 80g cukru 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 80g masła w temperaturze pokojowej 50g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
kruszonka: 70g masła 30g jasnego brązowego cukru (możemy zastąpić zwykłym) 40g cukru 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 120g mąki szczypta soli
Nadzienie: 1. Rabarbar oczyścić i pokroić na kawałki. Wymieszać razem mąkę i cukier, posypać taką mieszanką pokrojony rabarbar, wymieszać. Odstawić na 15 minut, aż rabarbar puści sok.
Kruszonka: 2. Masło roztopić.
3. Wymieszać razem mąkę, cukier, brązowy cukier, szczyptę soli. Dodać aromat i roztopione masło, wymieszać, aż powstanie kruszonka. Odstawić.
Ciasto: 4. Wymieszać razem śmietanę, jajko, żółtko i aromat.
5. W drugiej misce wymieszać razem 100g mąki, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól.
6. Do mąki dodać masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Wsypać orzechy, wymieszać.
7. Do kruszonkowego ciasta z orzechami dodać mokre składniki i wsypać 1,5 łyżki mąki, zmiksować mikserem ustawionym na najniższe obroty przez około 15-20 sekund, aż ciasto zrobi się gładkie.
8. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 21x21cm lub 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu poukładać rabarbar, a następnie posypać wcześniej przygotowaną kruszonką.
9. Piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 50-55 minut. Podawać przestygnięte, pokrojone na kwadraty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz