Nadzienie:
300g rabarbaru
50g cukru
2 łyżki mąki
Ciasto:
6 łyżek śmietany
1 jajko
1 żółtko
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
100g mąki + 1,5 łyżki
80g cukru
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
80g masła w temperaturze pokojowej
50g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
kruszonka:
70g masła
30g jasnego brązowego cukru (możemy zastąpić zwykłym)
40g cukru
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
120g mąki
szczypta soli
Nadzienie:
1. Rabarbar oczyścić i pokroić na kawałki. Wymieszać razem mąkę i
cukier, posypać taką mieszanką pokrojony rabarbar, wymieszać. Odstawić
na 15 minut, aż rabarbar puści sok.
Kruszonka:
2. Masło roztopić.
3. Wymieszać razem mąkę, cukier, brązowy cukier, szczyptę soli.
Dodać aromat i roztopione masło, wymieszać, aż powstanie kruszonka.
Odstawić.
Ciasto:
4. Wymieszać razem śmietanę, jajko, żółtko i aromat.
5. W drugiej misce wymieszać razem 100g mąki, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól.
6. Do mąki dodać masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Wsypać orzechy, wymieszać.
7. Do kruszonkowego ciasta z orzechami dodać mokre składniki i
wsypać 1,5 łyżki mąki, zmiksować mikserem ustawionym na najniższe
obroty przez około 15-20 sekund, aż ciasto zrobi się gładkie.
8. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 21x21cm lub 20x20cm
wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej
mąką. Na wierzchu poukładać rabarbar, a następnie posypać wcześniej
przygotowaną kruszonką.
9. Piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym
poziomie piekarnika przez 50-55 minut. Podawać przestygnięte, pokrojone
na kwadraty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz