piątek, 31 maja 2013

zupa z pulpetami



Składniki: - 4-5 łyżek czerwonej soczewicy - 1 duży i dojrzały pomidor - 3-4 sztuki ziemniaków - około 5-10 cm pora (jasna część) - 1 marchewka - 1 mała pietruszka - mały kawałek selera - 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 liść laurowy - 3-4 ziarenka ziela angielskiego - 1 kostka rosołowa Knorr z kurczaka z pietruszka i lubczykiem - sól - pieprz Pulpeciki: - 30 dag mielonego mięsa - 1 mała cebulka - 1 jajko - 1 łyżka kaszki manny - sól - pieprz    
Przepis: Ziemniaki pokroić w drobną kosteczkę, pora w cienkie plasterki, a resztę warzyw w paseczki. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki, drobno pokroić. Do garnka wlać wodę, dodać ziele angielskie, listek laurowy, wszystkie warzywa prócz ziemniaków, kostkę rosołową oraz pomidora, gotować około 15 min. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, ziemniaki i gotować 5-10 min. Soczewice umyć i dodać do zupy. Pulpeciki: Mięso mielone wymieszać z jajkiem, drobno posiekaną cebulką, solą, pieprzem i kaszką manną. Uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Pulpeciki wrzucić do gotującej się zupy i gotować na małym ogniu około 10 min. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Zupa powinna mieć dość ostry smak

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz