Składniki: - 4-5 łyżek czerwonej soczewicy - 1 duży i dojrzały pomidor - 3-4 sztuki ziemniaków - około 5-10 cm pora (jasna część) - 1 marchewka - 1 mała pietruszka - mały kawałek selera - 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 liść laurowy - 3-4 ziarenka ziela angielskiego - 1 kostka rosołowa Knorr z kurczaka z pietruszka i lubczykiem - sól - pieprz Pulpeciki: - 30 dag mielonego mięsa - 1 mała cebulka - 1 jajko - 1 łyżka kaszki manny - sól - pieprz
Przepis:
Ziemniaki pokroić w drobną kosteczkę, pora w cienkie
plasterki, a resztę warzyw w paseczki. Pomidora sparzyć i obrać ze
skórki, drobno pokroić. Do garnka wlać wodę, dodać ziele angielskie,
listek laurowy, wszystkie warzywa prócz ziemniaków, kostkę rosołową
oraz pomidora, gotować około 15 min. Następnie dodać koncentrat
pomidorowy, ziemniaki i gotować 5-10 min. Soczewice umyć i dodać do
zupy.
Pulpeciki: Mięso mielone wymieszać z jajkiem, drobno
posiekaną cebulką, solą, pieprzem i kaszką manną. Uformować pulpeciki
wielkości orzecha włoskiego.
Pulpeciki wrzucić do gotującej się zupy i gotować na małym
ogniu około 10 min. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Zupa powinna
mieć dość ostry smak
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz