piątek, 31 maja 2013

rogaliki

- 25 g świeżych drożdży; - szklanka mleka; - 200 g margaryny lub masła; - 500 g mąki; - 2 duże łyżki cukru; - szczypta soli NADZIENIE: - 100 g masła lub margaryny; - szklanka cukru, - paczka cukru waniliowego; ewentualnie za nadzienie może posłużyć marmolada lub ulubione powidła PONADTO: - jajko do smarowania; - 100 g cukru pudru; - 1 łyżka wody na lukier => Wkrusz drożdże do miski, zalej je niewielką ilością lekko podgrzanego mleka i mieszaj, aż się rozpuszczą. => Posiekaj margarynę z mąką, cukrem i solą, aż powstanie drobna kruszonka, po czym dodaj do niej rozpuszczone drożdże i resztę mleka. Zagnieć ciasto. => Ułóż je na stolnicy posypanej mąką, wyrób i podziel na cztery części. Każdą rozwałkuj na okrągły placek, a potem pokrój na osiem trójkątów. => Wymiesza masło z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie rozłóż nadzienie na trójkącikach i zwiń je, formując croissanty. Zlep końce, by nadzienie nie wypłynęło. => Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. =>Podgrzej piekarnik do 250 stopni Celsjusza. Posmaruj croissanty roztrzepanym jajkiem, a potem piecz je na środkowym poziomie piekarnika przez ok 8 minut. Wyjmij rogaliki i pozostaw je na metalowej kratce do ostygnięcia. => Wymieszaj cukier puder z wodą i rozsmaruj lukier na croissantach. Ja jedną porcję zamiast polać lukrem to oprószyłam cukrem pudrem. Słodkie pyszności do ukochanej kawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz