piątek, 31 maja 2013
rogaliki
- 25 g świeżych drożdży; - szklanka mleka; - 200 g margaryny lub masła;
- 500 g mąki; - 2 duże łyżki cukru; - szczypta soli
NADZIENIE:
- 100 g masła lub margaryny; - szklanka cukru, - paczka cukru
waniliowego; ewentualnie za nadzienie może posłużyć marmolada lub
ulubione powidła
PONADTO:
- jajko do smarowania; - 100 g cukru pudru; - 1 łyżka wody na lukier
=> Wkrusz drożdże do miski, zalej je niewielką ilością lekko
podgrzanego mleka i mieszaj, aż się rozpuszczą.
=> Posiekaj margarynę z mąką, cukrem i solą, aż powstanie drobna
kruszonka, po czym dodaj do niej rozpuszczone drożdże i resztę mleka.
Zagnieć ciasto.
=> Ułóż je na stolnicy posypanej mąką, wyrób i podziel na cztery
części. Każdą rozwałkuj na okrągły placek, a potem pokrój na osiem
trójkątów.
=> Wymiesza masło z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie rozłóż
nadzienie na trójkącikach i zwiń je, formując croissanty. Zlep końce, by
nadzienie nie wypłynęło.
=> Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i
odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
=>Podgrzej piekarnik do 250 stopni Celsjusza. Posmaruj croissanty
roztrzepanym jajkiem, a potem piecz je na środkowym poziomie piekarnika
przez ok 8 minut. Wyjmij rogaliki i pozostaw je na metalowej kratce do
ostygnięcia.
=> Wymieszaj cukier puder z wodą i rozsmaruj lukier na croissantach.
Ja jedną porcję zamiast polać lukrem to oprószyłam cukrem pudrem.
Słodkie pyszności do ukochanej kawy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz