piątek, 31 maja 2013

tort wiśniowy



Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia odrobina aromatu waniliowego parę łyżek likieru wiśniowego Masa: ½ l śmietanki 30% cukier do smaku (dałam 2 łyżki) 1 łyżka żelatyny mały słoiczek dżemu (użyłam truskawkowego) 1 kg wiśni 1 torebka galaretki wiśniowej wiśnie do ozdoby
Jajka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Zdjąć z ognia, ciągle ubijając, wsypywać porcjami mąkę przesianą i wymieszaną z budyniem oraz proszkiem do pieczenia, dodać aromat. Ciasto przelać do formy (26cm) z wyłożonym dnem papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160oC przez około 40 minut.
Wiśniową galaretkę rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu.
Ubić śmietanę z cukrem i wymieszać z rozpuszczoną żelatyną.
Biszkopt przekroić na pół, spód nasączyć paroma łyżkami likieru wiśniowego, posmarować cienko dżem, nałożyć wydrylowane wiśnie i posmarować masą śmietanową. Przykryć drugim krążkiem ciasta, posmarować cienko dżemem, położyć resztę wiśni, zalać tężejącą galaretką. Gdy zastygnie, udekorować tort resztą śmietany i wiśniami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz