Ciasto:
250g miękkiego masła
200g jasnego brązowego cukru
320g mąki
1,5 łyżeczki sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka lekko ubite
50g zmielonych orzechów (użyłam włoskich i laskowych)
200ml ostygniętej bardzo mocnej kawy
Krem:
500g serka mascarpone
2,5 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
kakao do posypania
Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
2. Masło utrzeć z cukrem (ucierać przez około 4-5 minut). Następnie
na przemian z mąką dodawać do masy jajka (to znaczy wsypać trochę mąki,
krótko wymieszać, dodać trochę jajek, wymieszać i tak 4 serie).
3. Do ciasta dodać orzechy i wlać połowę kawy (100ml), wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
4. Ciasto przełożyć do dwóch tortownic o średnicy 21cm, wyłożonych
papierem do pieczenia lub posmarowanych masłem i posypanych mąką.
Wierzch wyrównać i wstawiać do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piekłam
na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 45 minut.
Jeśli obie blaszki nie zmieszczą się na jednej półce w piekarniku, to
wtedy proszę piec na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC (wówczas
ciasta mogą być na dwóch poziomach w piekarniku).
5. Po wyjęciu z piekarnika każde ciasto nasączyć pozostałą kawą i odstawić do przestygnięcia. Zdjąć obręcze tortownic.
Krem:
6. Serek przełożyć do miski, dodać cukier puder i wymieszać łyżką. Na
wierzch przesiać kawę rozpuszczalną i znów dokładnie wymieszać łyżką.
7. Połowę kremu rozsmarować na wierzchu jednego z ciast, przykryć
drugim ciastem i posmarować je pozostałym kremem. Przed podaniem
posypać kakao
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz