piątek, 31 maja 2013

Ciasto cappuccino

Ciasto: 250g miękkiego masła 200g jasnego brązowego cukru 320g mąki 1,5 łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka lekko ubite 50g zmielonych orzechów (użyłam włoskich i laskowych) 200ml ostygniętej bardzo mocnej kawy Krem: 500g serka mascarpone 2,5 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej kakao do posypania
Ciasto: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
2. Masło utrzeć z cukrem (ucierać przez około 4-5 minut). Następnie na przemian z mąką dodawać do masy jajka (to znaczy wsypać trochę mąki, krótko wymieszać, dodać trochę jajek, wymieszać i tak 4 serie).
3. Do ciasta dodać orzechy i wlać połowę kawy (100ml), wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
4. Ciasto przełożyć do dwóch tortownic o średnicy 21cm, wyłożonych papierem do pieczenia lub posmarowanych masłem i posypanych mąką. Wierzch wyrównać i wstawiać do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piekłam na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 45 minut. Jeśli obie blaszki nie zmieszczą się na jednej półce w piekarniku, to wtedy proszę piec na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC (wówczas ciasta mogą być na dwóch poziomach w piekarniku).
5. Po wyjęciu z piekarnika każde ciasto nasączyć pozostałą kawą i odstawić do przestygnięcia. Zdjąć obręcze tortownic.
Krem: 6. Serek przełożyć do miski, dodać cukier puder i wymieszać łyżką. Na wierzch przesiać kawę rozpuszczalną i znów dokładnie wymieszać łyżką.
7. Połowę kremu rozsmarować na wierzchu jednego z ciast, przykryć drugim ciastem i posmarować je pozostałym kremem. Przed podaniem posypać kakao

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz