Biszkopt:
5 jajek, osobno żółtka i białka
180g cukru
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
1 łyżeczka soku z cytryny
120g mąki pszennej tortowej
100g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Środek:
500ml mleka
1 łyżka cukru
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
3 łyżeczki żelatyny
250g serka mascarpone
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
180-200g dżemu malinowego, najlepiej domowej roboty
Wierzch i boki:
2 szklanki cukru pudru
250g miękkiego masła
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
2,5 łyżki mleka w temperaturze pokojowej
różowy barwnik spożywczy
żelki do dekoracji
Biszkopt:
1. Żółtka utrzeć z cukrem i 3 łyżkami ciepłej wody na puszystą masę. Dodać aromat, wymieszać.
2. Białko ubić z 1 łyżeczką soku z cytryny na sztywną pianę.
3. Na żółtka przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, krótko
wymieszać. Dodać ubite białko i bardzo delikatnie i krótko wymieszać
łyżką.
4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem
do pieczenia (tylko dno), wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego
do 160oC na funkcji termoobieg. Piec przez około 50-55 minut. Po
wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia.
Środek:
6. Ugotować budyń z 500ml mleka i 1 łyżką cukru, zdjąć z ognia.
7. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać do budyniu i
dokładnie wymieszać. Dodać aromat, wymieszać. Budyń odstawić do
ostygnięcia.
8. Do wystygniętego budyniu dodać serek mascarpone i wymieszać łyżką
na gładki krem. Jeśli krem będzie bardzo lejący odstawić go w chłodne
miejsce, aby trochę zgęstniał.
9. Biszkopt przekroić w poziomie na 3 części. Jeden krążek włożyć z
powrotem do tortownicy i zacisnąć obręcz. Posmarować go 4-5 łyżkami
dżemu, wlać połowę kremu budyniowego. Drugi krążek posmarować dżemem i
położyć go na kremie budyniowym w tortownicy. Wlać resztę kremu
budyniowego i przykryć go 3 krążkiem (trzeciego krążka już nie
smarujemy dżemem). Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, aż krem
stężeje.
Wierzch i boki:
10. Masło utrzeć i stopniowo dodawać do niego cukier puder. Następnie
dodać aromat, mleko i wymieszać przez chwilę mikserem. Odłożyć 1/3
kremu, do reszty dodać odrobinę barwnika spożywczego i wymieszać
(powinniśmy uzyskać pastelowy różowy kolor).
11. Ciasto wyjąć z lodówki, delikatnie zdjąć obręcz tortownicy
(wcześniej nożem oddzielić ciasto od obręczy). Tort posmarować (boki i
wierzch) pierwszą cienką warstwą maślanego, różowego kremu, odstawić
na 10 minut. Następnie ciasto posmarować drugą warstwą różowego kremu
wyrównując wierzch i boki.
12. Do odłożonego kremu dodać trochę więcej barwinka spożywczego niż
wcześniej do maślanej masy, uzyskamy intensywniejszy kolor. Następnie
przełożyć go do szprycy i tort ozdobić rozetkami, można również zrobić
napis.
13. Tort ozdobić żelkami i przechowywać go w chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz