piątek, 31 maja 2013

Tort z mascarpone, budyniem i dżemem ozdobiony żelkami

Biszkopt: 5 jajek, osobno żółtka i białka 180g cukru 3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego 1 łyżeczka soku z cytryny 120g mąki pszennej tortowej 100g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Środek: 500ml mleka 1 łyżka cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 3 łyżeczki żelatyny 250g serka mascarpone 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego 180-200g dżemu malinowego, najlepiej domowej roboty
Wierzch i boki: 2 szklanki cukru pudru 250g miękkiego masła 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego 2,5 łyżki mleka w temperaturze pokojowej różowy barwnik spożywczy żelki do dekoracji Biszkopt: 1. Żółtka utrzeć z cukrem i 3 łyżkami ciepłej wody na puszystą masę. Dodać aromat, wymieszać.
2. Białko ubić z 1 łyżeczką soku z cytryny na sztywną pianę.
3. Na żółtka przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, krótko wymieszać. Dodać ubite białko i bardzo delikatnie i krótko wymieszać  łyżką.
4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg. Piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia.
Środek: 6. Ugotować budyń z 500ml mleka i 1 łyżką cukru, zdjąć z ognia.
7. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać do budyniu i dokładnie wymieszać. Dodać aromat, wymieszać. Budyń odstawić do ostygnięcia.
8. Do wystygniętego budyniu dodać serek mascarpone i wymieszać łyżką na gładki krem. Jeśli krem będzie bardzo lejący odstawić go w chłodne miejsce, aby trochę zgęstniał.
9. Biszkopt przekroić w poziomie na 3 części. Jeden krążek włożyć z powrotem do tortownicy i zacisnąć obręcz. Posmarować go 4-5 łyżkami dżemu, wlać połowę kremu budyniowego. Drugi krążek posmarować dżemem i położyć go na kremie budyniowym w tortownicy. Wlać resztę kremu budyniowego i przykryć go 3 krążkiem (trzeciego krążka już nie smarujemy dżemem). Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, aż krem stężeje.
Wierzch i boki: 10. Masło utrzeć i stopniowo dodawać do niego cukier puder. Następnie dodać aromat, mleko i wymieszać przez chwilę mikserem. Odłożyć 1/3 kremu, do reszty dodać odrobinę barwnika spożywczego i wymieszać (powinniśmy uzyskać pastelowy różowy kolor).
11. Ciasto wyjąć z lodówki, delikatnie zdjąć obręcz tortownicy (wcześniej nożem oddzielić ciasto od obręczy). Tort posmarować  (boki i wierzch) pierwszą cienką warstwą maślanego, różowego kremu, odstawić na 10 minut. Następnie ciasto posmarować drugą warstwą różowego kremu wyrównując wierzch i boki.
12. Do odłożonego kremu dodać trochę więcej barwinka spożywczego niż wcześniej do maślanej masy, uzyskamy intensywniejszy kolor. Następnie przełożyć go do szprycy i tort ozdobić rozetkami, można również zrobić napis.
13. Tort ozdobić żelkami i przechowywać go w chłodnym miejscu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz