Ciasto (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
160g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
130g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
150g miękkiego masła
2 jajka
350g wydrylowanych wiśni z kompotu lub, w sezonie, świeżych
Mus:
400ml śmietanki 30% lub 36%
100g gorzkiej czekolady
40g cukru pudru
Kakao do posypania
Mus:
1. Zagrzać 200ml śmietanki (podgrzać prawie do wrzenia, ale nie
gotować), zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę, mieszać dość
intensywnie, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa. Dodać
pozostałą zimną śmietankę i wymieszać. Wstawić do lodówki na co
najmniej 2 godziny.
Ciasto:
2. Wiśnie z kompotu osączyć.
3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
4. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym (ucierać około 3-4
minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu miksować
przez około 30 sekund, aż składniki się połączą. Dodać aromat
śmietankowy, wymieszać.
5. Do maślanej masy wsypać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem
do pieczenia (ja wykładam tylko dno tortownicy), możemy również
blaszkę posmarować masłem i oprószyć mąką. Wierzch wyrównać i gęsto
poukładać wiśnie. Piekłam w temperaturze 180oC przez 65 minut na
funkcji góra-dół. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do
ostygnięcia.
Mus:
7. Wyjąć czekoladową śmietankę z lodówki, krótko ubić mikserem, dodać cukier puder i ubić na sztywno.
Ciasto:
8. Ciasto wyjąć z tortownicy i położyć na paterze. Na wierzch nałożyć
śmietanę (można użyć szprycy). Przed podaniem posypać kakao. Jeśli
chcemy mieć wzór, np. w kształcie serca, z kartki papieru wyciąć serce i
położyć kartkę na wierzchu ciasta, dopiero wtedy posypać kakao.
Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz