piątek, 31 maja 2013

Ciasto z wiśniami i musem czekoladowym

Ciasto (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej): 160g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 130g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego 150g miękkiego masła 2 jajka 350g wydrylowanych wiśni z kompotu lub, w sezonie, świeżych
Mus: 400ml śmietanki 30% lub 36% 100g gorzkiej czekolady 40g cukru pudru Kakao do posypania Mus: 1. Zagrzać 200ml śmietanki (podgrzać prawie do wrzenia, ale nie gotować), zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę, mieszać dość intensywnie, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa. Dodać pozostałą zimną śmietankę i wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Ciasto: 2. Wiśnie z kompotu osączyć.
3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
4. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym (ucierać około 3-4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu miksować przez około 30 sekund, aż składniki się połączą. Dodać aromat śmietankowy, wymieszać.
5. Do maślanej masy wsypać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia (ja wykładam tylko dno tortownicy), możemy również blaszkę posmarować masłem i oprószyć mąką. Wierzch wyrównać i gęsto poukładać wiśnie. Piekłam w temperaturze 180oC przez 65 minut na funkcji góra-dół. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do ostygnięcia.
Mus: 7. Wyjąć  czekoladową śmietankę z lodówki, krótko ubić mikserem, dodać cukier puder i ubić na sztywno. Ciasto: 8. Ciasto wyjąć z tortownicy i położyć na paterze. Na wierzch nałożyć śmietanę (można użyć szprycy). Przed podaniem posypać kakao. Jeśli chcemy mieć wzór, np. w kształcie serca, z kartki papieru wyciąć serce i położyć kartkę na wierzchu ciasta, dopiero wtedy posypać kakao. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz