piątek, 31 maja 2013

tort cynamonowy



6 jajek 160g cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 150g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g mielonych migdałów krem: 250g zmielonego sera twarogowego 50g cukru 2 opakowania cukru waniliowego 40ml likieru amaretto 1 łyżeczka cynamonu 4 łyżeczki żelatyny 600ml śmietany 30% dodatkowo: 1/2 szklanki likieru amaretto 150g konfitury morelowej cynamon 250ml śmietany 30% fix do śmietany do posypania płatki migdałowe lub krokant wisienki kandyzowane płatki czekoladowe
1. Utrzeć razem jajka, cukier i cynamon. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do jajek i wymieszać. Wsypać migdały, wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w temperaturze 170-180oC przez około 35 minut.
2. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, przekroić je w poziomie na 3 biszkopty. Każdy biszkopt nasączyć odrobiną likieru, posmarować podgrzaną konfiturą morelową i oprószyć cynamonem.
3. Ser zmielony wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, likierem i cynamonem. Żelatynę zalać niewielką ilością ciepłej wody i mieszając, rozpuścić, dodać parę łyżek masy twarogowej, wymieszać, a następnie wszystko wlać do reszty serowego kremu. Śmietanę kremówkę ubić i wymieszać z kremem.
4. Połowę przygotowanego kremu rozsmarować na spodniej części biszkoptu, przykryć środkowym biszkoptem i rozsmarować drugą połowę kremu. Nałożyć trzeci krążek ciasta, lekko docisnąć dłonią i wstawić tort do lodówki na co najmniej 60 minut.
5. Śmietanę 250ml ubić z fixem, odłożyć trochę do ozdoby, resztą posmarować wierzch i boki ciasta. Wzdłuż krawędzi tortu wycisnąć śmietanowe rozetki, ozdobić go wisienkami i płatkami czekoladowymi, boki posypać krokantem lub płatkami migdałowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz