Składniki: - 1/2 szklanki bułki tartej - 1 jajko - olej do smażenia Ciasto: - 1 szklanka mąki - 2 szklanki mleka - 2 jajka - 1 łyżka oleju - szczypta soli Farsz: - 600 g pieczarek - 1 cebula - sól - pieprz
Przepis:
Ciasto: Do mąki dodać jajka, olej, sól, wymieszać.
Następnie dodać mleko, wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję
gęstej śmietany. Usmażyć naleśniki.
Farsz: Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach,
cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki i cebulę udusić na patelni,
doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na usmażone naleśniki nakładać farsz i zwinąć w krokiety,
które następnie obtoczyć w jajku i bułce. Smażyć na złoty kolor na
rozgrzanym oleju. Podawać np. z czerwonym barszczem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz