piątek, 31 maja 2013

krokiety z pieczarką



Składniki: - 1/2 szklanki bułki tartej - 1 jajko - olej do smażenia Ciasto: - 1 szklanka mąki - 2 szklanki mleka - 2 jajka - 1 łyżka oleju - szczypta soli Farsz: - 600 g pieczarek - 1 cebula - sól - pieprz    
Przepis: Ciasto: Do mąki dodać jajka, olej, sól, wymieszać. Następnie dodać mleko, wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Usmażyć naleśniki. Farsz: Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki i cebulę udusić na patelni, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na usmażone naleśniki nakładać farsz i zwinąć w krokiety, które następnie obtoczyć w jajku i bułce. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podawać np. z czerwonym barszczem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz