ok. 700 g udek kurczaka (filetowanych)
ok. 70-100 g boczku lub kabanosów
1/2 łyżeczki estragonu
1 łyżeczka ostrej papryki
sól i pieprz (po ok. 1/2)
1 szklanka słodkiego białego wina lub wytrawne + łyżka miodu lub bulion warzywny
1 liść laurowy
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
. Na maśle podsmażam boczek lub kawałki
kabanosa.Czyszczę udka kurczaka, oprószam je solą i pieprzem.Wkładam
udka do garnka lub patelni i obsmażam na tym rozgrzanym tłuszczu z
boczkiem z obydwu stron. Dodaję przyprawy: estragon, paprykę i czosnek i
mieszam.Zalewam winem lub bulion z miodem i dodaję liść laurowy.
Przykrywam i duszę na ogniu ok. 20 minut. Zdejmuję pokrywkę i dalej
podgrzewam. Podgrzewam aż sos będzie zredukowany i zostanie tylko taki
słodki i w małej ilości. Aby trochę przyspieszyć i nadać lepszego smaku
wystarczy dać przestygnąć kurczakowi, jak już na danie będzie niewiele
sosu i jeszcze raz podgrzać. Podaję z brokułami, ziemniakami lub
frytkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz