4 nieduże jabłka, np. Cortland
• 1 kromka chleba
• 8 łyżek żurawiny ze słoiczka
• 4 łyżki miodu
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ściąć górne części jabłek wraz z
korzonkami i nożem wydrążyć gniazda nasienne. W połowie wysokości i
dookoła każdego jabłka zrobić nacięcie (co zapobiegnie zniekształceniu
się i pęknięciu jabłka podczas pieczenia). Na dno każdego wgłębienia w
jabłku wcisnąć po kawałeczku chleba (co zapobiegnie wyciekaniu soków z
jabłka podczas pieczenia).
Jabłka ułożyć w blaszce do pieczenia i wypełnić żurawiną. Piec przez
25 minut (bardzo duże jabłka piec dłużej, przez około 40 - 45 minut).
Jabłka wyjąć z piekarnika, każde polać łyżką miodu i piec przez kolejne 5 minut. Podawać gorące
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz