6 łyżek rodzynek
• 3 łyżki miodu
• 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
• 4 nieduże jabłka, np. Cortland
• 1 białko jaja
• 4 łyżki cukru
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wymieszać rodzynki z miodem i
przyprawą piernikową. Ściąć górne części jabłek wraz z korzonkami i
nożem wydrążyć gniazda nasienne. W połowie wysokości i dookoła każdego
jabłka zrobić nacięcie (co zapobiegnie zniekształceniu się i pęknięciu
jabłka podczas pieczenia).
Jabłka ułożyć w blaszce do pieczenia i wypełnić mieszanką z
rodzynek. Piec przez 25 minut (bardzo duże jabłka piec dłużej, przez
około 40 - 45 minut).
W międzyczasie ubić pianę z białka i wciąż miksując dodawać
stopniowo cukier, aż uzyskamy błyszczącą i gęstą pianę. Włożyć ją do
wyciskarki do masy (dekoratora do ciast) z końcówką w kształcie
gwiazdki (lub woreczka foliowego z wyciętą dziurką w jednym rogu).
Jabłka wyjąć z piekarnika, temperaturę podnieść do 240 stopni.
Wycisnąć pianę na każde jabłko tworząc spiralę. Opcjonalnie bezę można
posypać brązowym cukrem, ale nie koniecznie. Piec przez kolejne 3
minuty lub do czasu aż beza lekko się zezłoci. Podawać gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz