piątek, 31 maja 2013

Bananowiec z gotowym kremem śmietankowym

6 jaj 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego po 1 szklance mąki pszennej i ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1/3 opakowania budyniu bananowego w proszku 2 kremy śmietankowe 5 bananów 1/2 cytryny sok bananowy około 1 szklanki dekoracja: płatki migdałowe (niekoniecznie)
Białka ubić, dodać cukier i cukier waniliowy, dalej ubijać aż masa będzie lśniąca i gęsta. Cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku. Obie mąki przesiać i stopniowo dodawać do masy, miksować około 5 minut. Następnie dodać proszek do pieczenia i łyżkę oleju, wymieszać. Prostokątną blachę lub tortownicę (piekłam w tortownicy o średnicy 25cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać mąką (tylko dno). Ciasto przełożyć do formy i piec w temperaturze 180oC przez około 40 minut.
Kremy śmietankowe przygotować według zaleceń producenta na opakowaniu (dodałam tylko mleko i miksowałam 3 minuty), dodać 1/3 opakowania budyniu w proszku, zmiksować. Jednego banana pokroić w kostkę i dodać do masy, wymieszać. Krem włożyć do lodówki.
Ostygnięte ciasto przekroić na pół. Jedną część ciasta nasączyć sokiem bananowym. Banany pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. Na nasączonym biszkopcie ułożyć połowę pokrojonych bananów i rozłożyć na nich krem (parę łyżek kremu odłożyć na boki ciasta). Przykryć drugim biszkoptem i również nasączyć, rozłożyć resztę bananów i krem. Boki ciasta posmarować pozostałym kremem i obłożyć płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz