6 jaj
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
po 1 szklance mąki pszennej i ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
1/3 opakowania budyniu bananowego w proszku
2 kremy śmietankowe
5 bananów
1/2 cytryny
sok bananowy około 1 szklanki
dekoracja:
płatki migdałowe (niekoniecznie)
Białka ubić, dodać cukier i cukier waniliowy, dalej ubijać aż
masa będzie lśniąca i gęsta. Cały czas miksując, dodawać po jednym
żółtku.
Obie mąki przesiać i stopniowo dodawać do masy, miksować około 5 minut.
Następnie dodać proszek do pieczenia i łyżkę oleju, wymieszać.
Prostokątną blachę lub tortownicę (piekłam w tortownicy o średnicy 25cm)
wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać mąką
(tylko dno). Ciasto przełożyć do formy i piec w temperaturze 180oC przez
około 40 minut.
Kremy śmietankowe przygotować według zaleceń producenta na
opakowaniu (dodałam tylko mleko i miksowałam 3 minuty), dodać 1/3
opakowania budyniu w proszku, zmiksować. Jednego banana pokroić w
kostkę i dodać do masy, wymieszać. Krem włożyć do lodówki.
Ostygnięte ciasto przekroić na pół. Jedną część ciasta nasączyć
sokiem bananowym. Banany pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny.
Na nasączonym biszkopcie ułożyć połowę pokrojonych bananów i rozłożyć
na nich krem (parę łyżek kremu odłożyć na boki ciasta). Przykryć drugim
biszkoptem i również nasączyć, rozłożyć resztę bananów i krem. Boki
ciasta posmarować pozostałym kremem i obłożyć płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz