piątek, 31 maja 2013

szybkie burgery



600 g mięsa indyczego
1 jajko
1 brokuły
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki papryki
inne przyprawy np. majeranek, chili
sos:
2-3 łyżki jogurtu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka pesto
. Mielę mięso lub wykorzystuję już zmielone. Dodaję przyprawy oraz jajko, mieszam Formuję kulki a potem je spłaszczam i formuję takie krągłe kotlety, układam je na papierze do pieczenia i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika, piekę ok. 25 minu Zagotowuje wodę, dodaję sól, wrzucam brokuła pokrojonego na różyczki i gotuję ok. 5 minut. Robię sos: wlewam jogurt, dodaję majonez i pesto i mieszam. Danie podaję na talerzu: burgery, brokuł i sos

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz