piątek, 31 maja 2013

Śmietanowy tort z rabarbarem

Składniki: Ciasto kruche: 130g mąki 40g cukru 20g wiórków kokosowych 70g masła 1 łyżka wody Biszkopt: 2 jajka 2 łyżki wody 70g cukru aromat waniliowy 50g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej Krem: 750g rabarbaru 200g cukru skórka starta z jednej cytryny 9 łyżeczek żelatyny 500g śmietany kremówki 30% 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) 3 łyżeczki cukru pudru Dodatkowo: 1 łyżka dżemu malinowego lub wiśniowego 200g śmietanki kremówki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego barwnik spożywczy różowy lub pomarańczowy (niekoniecznie)
Ciasto kruche: 1. Składniki na kruche ciasto zagnieść.
2. Formę o średnicy 26cm posmarować masłem i wyłożyć dno ciastem. Piec w temperaturze 180oC na funkcji termoobieg przez 10 minut.
Biszkopt: 3. W międzyczasie ubić żółtka z cukrem i dwoma łyżkami wody na puszystą, białawą masę.
4. Ubić białko i wymieszać z żółtkami oraz paroma kroplami aromatu waniliowego (około 7). Na masę przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
5. Dżem wymieszać z jedną łyżką wody.
6. Gorące kruche ciasto posmarować dżemem i równomiernie rozłożyć na tym ciasto biszkoptowe. Wstawić z powrotem do piekarnika na 14-15 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Krem: 7. Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać cukier, skórkę z cytryny i gotować, aż rabarbar będzie miękki (około 10 minut).
8. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody.
9. Z ugotowanego rabarbaru odlać trochę kompotu, dodać do niego żelatynę i mieszać, aż się rozpuści, następnie wlać ją do ugotowanego rabarbaru, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
10. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i odrobiną barwnika spożywczego. Dodać do tężejącej masy rabarbarowej i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na upieczone ciasto i wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na noc).
11. Przed podaniem ubić 200g śmietanki z cukrem waniliowym, 2 łyżeczkami cukru pudru i odrobiną barwnika spożywczego, ozdobić tort.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz