Ciasto:
220g miękkiego masła
1 szklanka cukru
4 jajka
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
300g mąki
60g ciemnego, niesłodzonego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
szczypta soli
3/4 szklanki mleka
Krem:
2-3 łyżki bardzo mocnego espresso
750g serka mascarpone (lub tego typu serka)
2/3 szklanki cukru pudru
80-120ml likieru kawowego (lub kawy, jeśli nie chcemy używać alkoholu, ja do likieru dodałam jeszcze 2 łyżki spirytusu)
Polewa:
300g gorzkiej czekolady
250ml śmietanki 30 %
Wierzch:
4 łyżki śmietanki 30%
100g białej czekolady
czekoladowa posypka i groszki czekoladowe
Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
2. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem (ucierać około 4-5 minut).
3. Zmniejszyć obroty miksera i ciągle ucierając, dodawać po jednym
jajku, po każdym dodaniu chwilę miksować, aby składniki dobrze się
połączyły. Dodać aromat waniliowy, wymieszać.
4. Wsypać połowę mąki, zamieszać i dodać połowę mleka. Wsypać resztę
mąki i wlać mleko. Składniki dokładnie wymieszać na najniższych
obrotach miksera.
5. Dwie tortownice o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przełożyć równomiernie do dwóch foremek, wygładzić wierzch i
wstawić do piekarnika. Piekłam w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół
na najniższym poziomie piekarnika przez 50 minut. Odstawić do
ostygnięcia.
Krem:
6. Serek mascarpone wymieszać mikserem na najniższych obrotach z cukrem pudrem. Dodać kawę, wymieszać
. Tort:
7. Każdy krążek ciasta przekroić w poziomie na pół (będziemy mieć 4
placki). Jeden kawałek ciasta położyć na talerzu lub paterze, skropić
likierem kawowym lub kawą (2-3 łyżki) i nałożyć 1/3 serka mascarpone.
Przykryć kolejnym krążkiem ciasta, znów skropić likierem i posmarować
kremem. Powtarzamy tą czynność, aż placki będą przełożone 3 warstwami
kremu.
Polewa:
8. Śmietankę i połamaną czekoladę podgrzewać na małym ogniu w rondelku o
grubym dnie, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolity krem.
Odstawić do ostygnięcia (to ważne aby przestygła, bo inaczej nam polewa
spłynie).
Przestygniętą polewą posmarować wierzch i boki tortu. Wstawić tort na
parę godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc.
Wierzch:
9. Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia. Dodać połamaną białą czekoladę i
mieszać, aż się rozpuści (jeśli pozostaną grudki czekolady, możemy
jeszcze na bardzo krótką chwilę postawić rondelek z czekoladą na
ogień). Odstawić na około 15 minut (aby zgęstniała), a następnie polać
nią wierzch tortu i posypać czekoladowymi groszkami i posypką
czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz