piątek, 31 maja 2013

Tort kajmakowy z gruszkami

Biszkopt: 4 jajka 120g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 70g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 15g ciemnego kakao
Krem: 500g śmietany kremówki 30% 1 puszka gotowego kajmaku 400ml 5 łyżeczek żelatyny 6 łyżek mleka 2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo: 5 dojrzałych, sporych gruszek (możemy też użyć gruszki z kompotu) 1/2 cytryny 6 łyżek rumu (możemy zastąpić syropem z kompotu) 2 łyżki galaretki gruszkowej 150g sera mascarpone 150g śmietanki kremówki 30% 3 łyżeczki cukru waniliowego wiórki czekoladowe listki melisy do ozdoby
Biszkopt: 1. Wymieszać razem obie mąki, sól, proszek do pieczenia i kakao.
2. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Na wierzch przesiać mąkę i delikatnie wymieszać na gładką masę.
3. Ciasto przełożyć do torownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez około 40-45 minut. Odstawić do ostygnięcia najlepiej  na całą noc.
4. Biszkopt przekroić w poziomie na dwa krążki. Jeden z nich spiąć tortownicą. Każdy krążek nasączyć 3 łyżkami rumu.
Krem: 5. Puszkę z gotowym kajmakiem wstawić do gorącej wody, żeby się roztopił. Odważyć 150g, a pozostały rozsmarować na biszkopcie spiętym tortownicą.
6. Do 150g kajmaku dodać 6 łyżek mleka i mieszając, podgrzewać, aż masa się roztopi w mleku (nie gotować). Masę zdjęć z ognia i przetrzeć przez sito. Odstawić do ostygnięcia.
7. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Odstawić, żeby zrobiła się letnia.
8. Śmietanę (500g) ubić, dodać dwie łyżeczki cukru pudru i powoli wlewać przestygnięty kajmak oraz żelatynę ( zanim wlejemy żelatynę dobrze jest ją rozmieszać z dwa łyżeczkami ubitej śmietany lub przestygniętego kajmaku).
9. Przełożyć 2/3 masy śmietanowej na biszkopt posmarowany toffi (kajmakiem). Dwie gruszki obrać i pokroić na kawałki. Następnie wciskać je w tężejącą śmietankę. Wyrównać wierzch i położyć drugi biszkopt. Na wierzchu rozprowadzić pozostałą masę, wyrównać i wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na noc).
Boki i wierzch tortu: 10. Galaretkę gruszkową rozmieszać z 1/4 szklanki gorącej wody.
11. Serek mascarpone wymieszać z cukrem waniliowym.
12. Śmietankę ubić, dodać serek i delikatnie wymieszać. Posmarować boki tortu (resztę kremu odłożyć do ozdobienia wierzchu) i obłożyć je wiórkami czekoladowymi.
13. Pozostałe gruszki obrać, pokroić w plasterki i dobrze skropić sokiem z cytryny. Poukładać je na torcie dachówkowo jak na zdjęciu, zostawiając troszkę miejsca do krawędzi tortu na rozetki. Gruszki posmarować rozpuszczoną galaretką. Z pozostałej masy mascarpone zrobić rozetki wokół gruszek. Tort wstawić jeszcze na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem ozdobić listkami melisy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz