piątek, 31 maja 2013

Pączki twarogowe

0,5 kg twarogu tłustego (nie mielonego)
3 szkl. mąki tortowej
łyżeczka sody
szklanka cukru
4 jajka
pół kostki margaryny
olej do smarzenia
cukier puder do posypania
wszystkie składniki zagniatamy robimy kulke z ciasta na 15 min do lodówki chowamy.po tym czasie wyjmójemy rozwałkowójemy ciasto na gr.1,5 cm i wykrawamy literatką kuleczka które wkładamy na głeboki rozgrzany olej smażymy po 2 min z każdej strrony wykładamy na durszlak wylożony gazetą(wchłania nadmiar tłuszczu) posypujemy pudrem lub oblewamy polewą i posypujemy posypką.(do oleju jak sie rozgrzeje dobrze dodać troche octu ok kieliszka olej nie przechodzi slodkim smakiem a pączki nie wchłaniają tluszczu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz