piątek, 31 maja 2013

naleśniki z mięsem na ostro



Składniki: - 1 jajko - niepełna szklanka mleka - około szklanki mąki - 400 g mięsa np. karkówki lub wołowiny - 1/2 papryki czerwonej - 1 średnia czerwona cebula ewentualnie biała - 1 sos pomidorowy - bazylia - papryka ostra - chili - przyprawa gyros - 6 plasterków żółtego sera - olej do smażenia - 1/2 łyżki margaryny    
Przepis: Jajko, mleko i mąkę wymieszać razem na jednolite ciasto, z którego usmażyć na rozgrzanym oleju 4 naleśniki. Mięso pokroić w większą kostkę, posypać przyprawą do gyrosa i podsmażyć około 5 minut. Sos pomidorowy przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodać bazylię i doprawić na ostro chili i papryką, wlać do mięsa. Dusić na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować margaryną i ułożyć pierwszy naleśnik, na niego nałożyć mięso z sosem, następny naleśnik, warzywa pokrojone w kostkę, naleśnik, mięso, naleśnik i ser. Zapiekać w piekarniku w 180 stopniach około 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz