piątek, 31 maja 2013

tort kibica

Biszkopt (na dwie tortownice o średnicy 21-22cm): 5 jajek, osobno żółtka i białka 180g cukru 3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego 1 łyżka soku z cytryny 120g mąki pszennej tortowej 100g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia czerwony barwnik spożywczy Środek: 1/3 szklanki czerwonego soku (użyłam wody, w której rozpuściłam 1 łyżkę grenadyny) 400g zmielonego twarogu (może być taki jak na sernik) 6 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wiórków kokosowych 300g truskawek 4 łyżki cukru pudru 6 łyżek czerwonego dżemu (użyłam malinowego) 2 łyżki śmietany 2 łyżki mleka czerwony barwnik spożywczy Wierzch i boki: 2 szklanki cukru pudru 250g miękkiego masła 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego 6 łyżek mleka w temperaturze pokojowej czerwony barwnik spożywczy wiórki kokosowe do posypania boków
Biszkopt: 1. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Białka ubić z 1 łyżką soku z cytryny.  Nie przerywając ubijania, stopniowo wsypać połowę cukru. Miksować jeszcze przez chwilę, aż masa zrobi się gęsta i lśniąca.
3. W drugiej misce ubić żółtka z resztą cukru na kremową, prawie białą masę. Do żółtek dodać aromat i białko, delikatnie wymieszać.  Na wierzch przesiać mąkę i znów delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
4. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać czerwony barwnik spożywczy, wymieszać.
5. Dwie tortownice o średnicy 21cm lub 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Ciasto czerwone przełożyć do jednej blaszki, ciasto białe do drugiej, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Biszkopty wyjąć z blaszek i każdy przekroić w poziomie na pół. Jeden czerwony krążek włożyć z powrotem do tortownicy (zapiąć obręcz). Nasączyć go 4-5 łyżkami soku i posmarować go 3 łyżkami dżemu.
Środek: 7. Serek wymieszać z cukrem pudrem.
8. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody.
9. Truskawki 200g zmielić, a resztę pokroić.
10. Do serka dodać żelatynę wymieszać. Odłożyć 1/3 masy. Do reszty dodać zmielone truskawki, trochę barwnika czerwonego, wymieszać i wstawić na chwilę do lodówki, aby masa trochę zgęstniała. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać pokrojone truskawki.
11. Do odłożonej masy dodać wiórki kokosowe, śmietanę i mleko, wymieszać.
12. Na spód w tortownicy wyłożyć połowę truskawkowej masy. Przykryć białym krążkiem, wyłożyć całą masę kokosową i przykryć czerwonym krążkiem. Nasączyć go 4-5 łyżkami soku, posmarować resztą dżemu i wyłożyć resztę masy truskawkowej. Na wierch nałożyć biały krążek i ciasto wstawić do lodówki na parę godzin.
Wierzch i boki: 13. Przez około 2 minuty ucierać samo masło, stopniowo dodać cukier puder i ucierać jeszcze przez około 3 minuty, aż masa będzie biała i kremowa. Dodać aromat i połowę mleka, wymieszać. Dodać pozostałe mleko wymieszać.
14. Ciasto wyjąć z lodówki i delikatnie zdjąć obręcz tortownicy (ja jeszcze obróciłam je spodem do góry). Tort posmarować cienką warstwą kremu (wierzch i boki), ale troszkę więcej proszę posmarować wierzch. Do drugiej miski przełożyć 4-5 łyżek masy i dodać barwnik spożywczy, wymieszać.
15. Połowę wierzchu ciasta posmarować czerwonym kremem, a drugą połowę białym.  Bok obsypać wiórkami kokosowymi, na krawędzi zrobić rozetki z kremu białego i czerwonego,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz