piątek, 31 maja 2013

flaki sojowe

Składniki: - 1 opakowanie kotletów sojowych - 1 kostka warzywna - 1/2 papryki czerwonej - 1 pomidor - 1 marchewka - 1 pietruszka - mały kawałek selera lub 2 gałązki selera naciowego - około 10 cm pora (białej części) - ziele angielskie - liść laurowy - majeranek - papryka ostra - sól - pieprz    
Przepis: Kotlety sojowe gotować około 5 min w bulionie z kostki do miękkości po czym wyjąć je i odłożyć do ostygnięcia. Marchewkę, pietruszkę, seler i paprykę pokroić w słupki, a pora w krążki. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę. Warzywa przełożyć do garnka z bulionem, w którym gotowały się kotleciki sojowe, dodając jeśli jest taka potrzeba więcej wody i gotować do ich miękkości. Kotleciki sojowe pokroić w paseczki i pod koniec gotowania zupy dodać je. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Zupka powinna być dość ostra w smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz