Ciasto:
50g masła lub margaryny
4 jajka
8 łyżek zimnej wody
200g cukru
150g mąki pszennej
75g mąki ziemniaczanej
1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1-2 łyżki drobno zmielonych orzechów włoskich
500g świeżych brzoskwiń lub z puszki
250g śmietany 30%
750g twarogu (użyłam półtłustego)
3 łyżki cukru
2 opakowania cukru waniliowego
4 łyżeczki żelatyny
cukier puder do posypania
Masło rozpuścić i ostudzić. Jajka utrzeć z 8 łyżkami zimnej wody
i cukrem. Połączyć oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, przesiać
na jajeczną masę i wymieszać. Dodać do ciasta płynny tłuszcz,
wymieszać.
Wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem, samo dno
tortownicy, przełożyć ciasto, wyrównać i wstawić do piekarnika
nagrzanego na 160-170oC, piec około 40 minut (piekłam w tortownicy o
średnicy 25cm).
Gdy ciasto się upiecze po 10 minutach wyjąć je z formy i pozostawić do
całkowitego ostygnięcia.
Przekroić biszkopt na pół. Górną część ciasta (krążek) od razu pokroić
na 16 równych trójkątów (pokroiłam na 14). Dolną część ciasta otoczyć
obręczą tortownicy, posypać cienko warstwą mielonych orzechów, rozłożyć
połówki brzoskwiń wypukłymi stronami do góry.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Śmietanę ubić.
Twaróg utrzeć na gładką masę (zajmie to trochę czasu, żeby było szybciej
wcześniej można zmielić twaróg, chociaż później jest więcej zmywania
:P), dodać cukier, cukier waniliowy i przestudzoną żelatynę, wymieszać.
Na końcu dodać ubitą śmietanę i delikatnie połączyć składniki. Masę
równomiernie rozsmarować na brzoskwiniach. Na wierzchu ułożyć
biszkoptowe trójkąty. Ciasto włożyć na parę godzin do lodówki. Przed
podaniem brzeg ciasta od obręczy oddzielić nożem, ciasto posypać cukrem
pudrem i udekorować owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz